Dovolená v Českém Švýcarsku, Jetřichovice, hotel Bellevue, 9. až 16. srpna 2008


mapa-kolem-jetrichovic

10. srpna 2008, vycházka kolem Jetřichovic

Cesta vedla po červené značce z Jetřichovic strmě na Mariinu skálu (1,5 km). Byla tam pěkná dřevěná vyhlídka, z níž bylo daleko vidět. Později jsme zjistili, že také i samotná vyhlídka je dobře viditelná z mnoha okolních míst. Dále cesta pokračovala po hřebenech na vrchol Vilemíniny stěny (1 km). Tam byl také nádherný výhled do kraje. Cestou na Rudolfův kámen (1 km) jsme minuli Purkartický les. Vylézt nahoru na Rudolfův kámen jsme si už ale netroufli. Šli jsme na Pohovku (1 km). Na Pohovce jsme si ale neodpočinuli a tak jsme se vrátili po zelené zpět do Jetřichovic (2,5 km). Ušli jsme asi 7 km za 5 hodin! Ach ty kopce.

Fotky z vycházky kolem Jetřichovic


11. srpna 2008, výlet na Pravčickou bránu

mapa-pravcicka-brana

Ráno jsme jeli autobusem z Jetřichovic směrem na Hřensko. Vystoupili jsme na stanici "Tři prameny". Nejprve jsme stoupali po červené značce 1,5 km k odbočce na "Jeskyni Českých bratří". Jeskyně byla vzdálena jen asi 400 m. Je to ale spíše jen větší skalní převis. Pak jsme pokračovali 0.5 km k odbočce na Pravčickou bránu.

Z odbočky k vlastní Pravčické bráně je to strmý výstup vzhůru. Na Pravčické bráně jsme strávili skoro 2 hodiny. Výstupy na všechny tři skalní vyhlídky po mnoha schodech byly také náročné. Stálo to ale určitě za to.

Pak jsme se vrátili zpět dolů na odbočku a pokračovali po červené značce až do Mezní Louky (6 km). Z Mezní Louky jsme už jeli zpět do Jetřichovic autobusem.

Fotky z výletu na Pravčickou bránu


12. srpna 2008, údolím řeky Kamenice

mapa-udolim-reky-kamenice

Fotky z vycházky údolím řeky Kamenice

Výlet začal v Hřensku, kam jsme dojeli autobusem do stanice Hřensko-soutěsky (Hotel Klepáč). Šli jsme asi 2 km údolím řeky Kamenice až k přístavu loděk na začátku "Tiché soutěsky". Tam jsme se nalodili a propluli Tichou soutěskou.

Dále jsme pokračovali po žluté až k přístavišti loděk v "Divoké soutěsce". Propluli jsme Divokou soutěskou a po žluté jsme šli dále "Ke Strži". Po modré značce jsme došli do Mezní Louky a autobusem se vrátili do Jetřichovic.


13. srpna 2008, Pavlino údolí

Pavlino údolí je údolí řeky Chřibská Kamenice. Vyšli jsme z Jetřichovic směrem na jih po červené značce. K rozcestníku červené a modré je to 3,5 km. Cesta byla v jednom místě skalní stěny dost špatná a nebezpečná. Od rozcestníku jsme se vydali po modré značce do Rynartic. Z Rynartic pak přes chatovou osadu (chata Jituška) jsme se vrátili po neznačené cestě zpět do Jetřichovic.

Fotky z vycházky do Pavlina údolí
mapa-pavlino-udoli


14. a 15. srpna 2008, Hřensko a Malá Pravčická brána

mapa-mala-pravcicka-brana

Fotky z vycházky do Hřenska a na Malou Pravčickou bránu

Ve čtvrtek 14. jsme jeli do Hřenska. Nakoupili jsme nějaké drobnosti u Vietnamců, kterých je tam hodně.

Pátek 15. byl náš poslední výletní den. Ráno jsme se vydali autobusem na Mezní Louku. Odtud jsme šli po červené značce až k Malé Pravčické bráně (3,5 km). Celou cestu hustě pršelo a tak nám oblouk brány posloužil jako přístřešek. Byli jsme tam úplně sami. Chtěli jsme jít ještě dále na loupežnický hrad "Saunštejn". Cesta po červené ale prudce klesala a navíc byla od deště rozbahněná a kluzká. Byla tak nebezpečná, že jsme raději zvolili zpáteční cestu po asfaltové silnici až do Mezní Louky (4 km). Odtud jsme se vrátili autobusem do Jetřichovic úplně promočení.


Další fotoalba na www.eremias.cz